Gynekologisk cellprovtagning

I Region Skåne kallas alla kvinnor mellan 23-70 år till gynekologiskt cellrpov. Mellan 23-50 år kallas ni vart 3e år. Kvinnor mellan 50-70 år
kallas vart 5e år.

För alla kvinnor under 30 år är provet gratis, för kvinnor över 30 år är
kostnaden 120 kr. Tänk på att cellprov är hälsokontroll, därmed gäller ej högkostnadskortet.
Kallelsen kommer ifrån Region Skåne och du kan därmed bli kallad till en barnmorskemottagning som du inte tidigare besökt. Om du fått en kallelse till en barnmorskemottagning och önskar gå på en annan går det bra att boka om din tid till den mottagning som du önskar gå på istället

Att regelbundet lämna cellprov är ett bra sätt att skylld sig mot livmoderhalscancer eftersom dessa cellförändringar kan upptäckas och enkelt tas bort innan de hinner utvecklas till cancer. Efter att du tagit cellprov kommer du alltid att få ett resultat hem i din brevlåda oavsett provresultat.

Om du inte fått svar inom 8 veckor kontaktar du den barnmorskemottagning där cellprovet togs.
Du ska inte lämna cellprov när du har mens. Har du mens den dag du är kallad går det bra att boka om denna tid. Det går bra att lämna cellprov när du är gravid- tala med din barnmorska och berätta i vilken graviditetsvecka du befinner dig innan testet görs.

Hur går provtagningen till:
Testet tar bara några minuter och görs i en gynekologisk undersökningsstol. Provet tas från nedersta delen av livmoderhalsen som kallas livmodertapp som i sin tur mynnar ut i slidan. Att ta cellprov ska inte göra ont. Efteråt kan du få en liten ofarlig blödning som försvinner efter någon dag.

Vid provtagningstillfället får du också svara på några frågor:
Använder du något preventivmedel?
Sista menstruationens första dag?
Om du tidigare haft cellförändringar?
Har du kommit i klimakteriet?

Dessa frågor ligger till grund för analysen av cellprovet.

Vid avvikande cellprov skickas svaret vidare till Gynmottagningen i Helsingborg för vidare behandling och uppföljning av cellförändringarna.

Mer information kring Gynekologisk cellprovtagning finns att läsa på
http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Undersokningar/Gynekologisk-cellprovtagning/